KESTÄVÄSTI KOKKAILLEN: SUSTAINABLE COOKBOOK

(To read this article in English, please scroll down)

Millaisia kestäviä valintoja partiolaiset voivat tehdä ruokakaupassa, keittiössä tai ruokapöydässä? Siihen turkkilaiset, maltalaiset, kreikkalaiset ja suomalaiset partiolaiset tutustuivat #greenbeanguru-projektissa. Projekti huipentui Turkin Antalyassa yhdessä vietettyyn viikkoon lokakuussa 2024 ja Sustainable Cookbook for Nature Lovers -keittokirjan julkaisemiseen.

Syksyn 2024 aikana projektin osallistujat tutustuivat luonnosta kerättäviin ruoka-aineisiin ja niiden resepteihin omissa maissaan. Projektiviikon aikana Antalyassa he opiskelivat kestävän ruuan eri ulottuvuuksia, harjoittelivat tekemään kasvisruokaa ja vierailivat Altin Fide -taimitarhalla, missä nähtiin, miten maanviljelyssä varaudutaan lämpenevään kasvukauteen. Yksi päivä käytettiin keittokirjan luonnosteluun.

#greenbeanguru-projektissa tutustuttiin myös Antalyan maakunnan nähtävyyksiin. Osallistujat vierailivat Myran muinaisessa kaupungissa, Kekovan saarella, Antalyan basaarissa sekä vaelsivat Mount Chimeran ikuisille tulille ja laskivat jokea Köprülü Kanyonissa.
Projektin aikana opittiin uutta kestävästä kehityksestä keittiössä sekä saatiin palon uusia ystäviä eri maista. Sustainable Cookbook for Nature Lovers -keittokirja toimii kaikille osallistujille ja muille kiinnostuneille inspiraationa esimerkiksi siihen, miten limonadia voi valmistaa eteläisessä Euroopassa bougainvillen kukista ja pohjoisessa sireenin kukista. Valitsemalla kestäviä juureksia tai kuivaamalla vihanneksia jokainen voi vähentää ruokahävikkiä. Myös perunankuorista voi tehdä herkullisia sipsejä!

Tervetuloa tutustumaan myös Back to the Future -hankkeen Leftover Cookbookiin.

Yhteensä #greenbeanguru-projektiin osallistui 55 partiolaista Turkista, Maltalta, Kreikasta ja Suomesta. Projektia hallinnoi Porvoon Polunlöytäjät, osallistujia oli myös Meripartio Porvoon Pookista ja Turkissa vieraita isännöi LIDOSK. Tämän yhteistyön mahdollisti rahoituksellaan Erasmus+.


SUSTAINABLE CHOICES IN KITCHEN

What kind of sustainable choices can scouts make in the grocery store, in the kitchen, or at the dinner table? The Turkish, Maltese, Greek and Finnish scouts explored this in the #greenbeanguru project. The highlight of the project was a week spent together in Antalya, Turkey in October 2024, and the publication of the Sustainable Cookbook for Nature Lovers.

During the autumn of 2024, the project’s participants familiarized themselves with edible ingredients collected from nature and their recipes in their own countries. During the project week in Antalya, they studied the different dimensions of sustainable food, practiced making vegetarian food together and visited the Altin Fide nursery, where they saw how farming practices are influenced by the warming climate. One day was spent drafting the cookbook.
In the #greenbeanguru project, participants also explored the sights of Antalya province. Participants visited the ancient city of Myra, Kekova Island, Antalya Bazaar, hiked to the eternal fires of Mount Chimera, and went down the river in Köprülü Canyon.
During the project, participants learned a great deal about sustainability in the kitchen and made a lot of new friends from different countries. The Sustainable Cookbook for Nature Lovers serves as inspiration for all participants and everyone interested, for example, on how to make lemonade from Bougainville flowers in southern Europe and from siren flowers in the north. By choosing sustainable root vegetables or dried vegetables, everyone can reduce food waste. Potato skins can also be used to make delicious chips!

Welcome to familiarise also with the Back to the Future project’s Leftover Cookbook.
In total 55 scouts from Turkey, Malta, Greece and Finland participated in the #greenbeanguru project. The project was managed by Porvoon Polunlöytäjät, and LIDOSK served as the host in Turkey. This co-operation was made possible with the funding of Erasmus+.